Mats van der Zon

De 18 jarige Mats van der Zon, geb. 6 oktober 2000, heeft een grote passie voor het Nederlandstalig liedrepertoire. Waar komt die passie eigenlijk vandaan?

Al van kinds af aan is hem, onbewust, de passie voor Nederlandstalige muziek 'met de paplepel' ingegoten. In huis, in de auto of op feestjes binnen de familie, altijd werd muziek gedraaid van Nederlandstalige artiesten als de te vroeg overleden André Hazes, Doe Maar, René Froger of Marco Borsato.

Zich niet bewust van de invloed die deze artiesten hebben gehad, volgde in 2012 het debuut van Mats van der Zon als 'live artiest'. Als afsluiting van de basisschooltijd werd er door zijn groep voor de afscheidsavond gekozen voor een grootse 'Playbackshow'.
Tijdens de repetities hiervoor gaf Mats bij de leerkracht aan dat hij liever een 'live optreden' wilde doen door het nummer 'Ik voel me zo verdomd alleen' van Ciske de Rat te zingen. Dat optreden in het Kennemer Theater in Beverwijk, met groot applaus van het enthousiaste publiek, werd hèt eerste grote moment in het nog jonge leven van de 11-jarige Mats.

De jaren die volgen, laat Mats het zingen eigenlijk voor wat het is. Hij krijgt de baard in de keel en heeft het erg druk met zijn studie (havo) aan het Kennemer College.

En dan, op het feestje van zijn vader Ed die 50 jaar is geworden (2017), krijgt hij onverwacht de microfoon in zijn handen gedrukt. Vanzelfsprekend is dit wel eerst even schrikken, maar de uitdaging om dit speciale moment voor zijn vader te benutten, wint het van de schrik. Mats zingt het mooie 'Jij liet me vallen' van Tino Martin en al direct krijgt hij te horen 'Je hebt talent' en 'Daar moet je mee doorgaan'. Direct na dit optreden wordt Mats door een van de organisatoren van het 'Vuurlinie Smartlappenfestival' in Beverwijk gevraagd hier aan mee te doen. Zonder enige aarzeling geeft Mats aan graag op deze uitnodiging in te gaan.
Na een maand lang zanglessen en de nodige avonden repeteren is het dan zover. Twee nummers zingen met een live band voor 500 man. Wat een enorme uitdaging, de zenuwen gieren hem door de keel. Tot echter het moment daar is! Mats betreedt het podium, alle stress verdwijnt en omarmd door het publiek zingt hij de sterren van de hemel. Wederom succes op een groot podium, 'a star is born'.

Al dezelfde avond krijgt Mats diverse aanvragen om op te treden. Hierdoor staat hij al snel op bruiloften, andere feesten en bij regionale voetbalclubs te zingen. Dat hij in dezelfde periode zijn havo diploma behaalt, betekent dat hij over meer vrije tijd gaat beschikken. De vrijgekomen tijd besteedt hij vooral aan veel oefenen, het uitbreiden van zijn repertoire en teksten leren.

Inmiddels heeft Mats een zeer uiteenlopend repertoire met covers van Wesly Bronhorst tot André Hazes jr. en van Yves Berendse tot aan Tino Martin.
Na vooral regionaal heel veel te zijn opgetreden wil Mats ook 'de Wijk wel eens uit'. Hij schrijft zich in voor diverse talentenjachten in en rond Amsterdam en de eerste talentenjacht, van la Bastille XL in Amsterdam, wordt al direct een enorm succes. Mats wint deze talentenjacht, krijgt zeer lovende woorden van de jury en mag zich hierdoor de nieuwe huiszanger van la Bastille XL 2018 noemen. Een resultaat om trots op te zijn.
Inmiddels heeft Mats ook al diverse duetten gezongen met o.a. Wesley Bronkhorst, Yves Berendse en Wolter Kroes en heeft hij zijn eerste optreden in Zuid-Spanje achter de rug. Het zal duidelijk zijn, dat bij Mats de passie voor het Nederlandse lied alleen maar is toegenomen. De energieke manier van optreden van Mats, zijn commerciële 'setlist' met nummers als 'Zin in jou', 'Laat me', 'Later als ik groter ben' en door zijn 'gunfactor' neemt de belangstelling voor Mats van der Zon nog steeds toe. Hij wordt nu ook al buiten de Amsterdamse regio steeds vaker geboekt en heeft inmiddels opgetreden in o.a. Zuid-Holland, Utrecht en Brabant.
Het is, zo het is: Mats van der Zon, aanstormend Nederlandstalig zangtalent!